Inför en fotosession

Här nedan lämnar jag lite tips om vad som är bra att tänka på inför en fotosession samt svarar på de vanligaste frågorna.

Det finns en del att tänka på innan sessionen och för att du/ni ska få ut det mesta och bästa ni tänkt er av bilderna så läs gärna igenom och återkom om du har frågor!

Glöm inte bort att det är bra med ideer men bli inte besvikna om inte alla går att förverkliga. Det blir bäst om barnen får bestämma annars kanske det inte blir någon bild alls!

Kläder - vanliga frågor - tips
Många frågar om kläder, vad ska vi ha på oss eller vårt barn? Försök tänka dig in i vad du vill använda bilderna till. Ska de hänga på väggen hemma hos er eller hos farmor/mormor? Vill ni ha en bild i färg eller svart och vit? Det kanske inte är jättesnyggt om alla har valt kläder och färg efter eget tycke om man ska fotografera en hel familj tillsammans som sedan ska pryda en vägg. Men till ett tonårsrum kanske det är kul med mycket färg och mönster om ett foto ska hänga på väggen? Kanske är det jättesnyggt om alla får välja kläder själv, vad passar för ert syfte?

Tänk på att korta tighta kjolar kan vara svåra att röra sig utan att blöja/trosor syns. Jag försöker variera så att man både sitter och står och just sitta i kjol kan va svårt för barn (ja även för vuxna).

Kanske ska ni ta med ett ombyte? Det hinner man oftast med! Glöm bara inte att påminna mig om ni vill försöka hinna med ett ombyte, ta något avklätt, fotas ensamma eller ihop osv.

Skor eller inte? Själv tycker jag nästan alltid barfota är finast, ev söta små babyskor. Kanske är det bäst att fota i strumporna, men ta då gärna samma färg (enfärgade) och hålfria:)

Allmänt
Glöm inte att rengöra naglarna. Det kan vara fint på detaljer där man tex. håller om barnens händer och då kan det vara rätt så fint om man har trimmade rengjorda naglar....speciellt papporna:)))

Berätta gärna om ni sett någon bild som ni gärna skulle vilja återskapa. 

Hjälp gärna mig genom att säga till om ni ser något som inte jag ser under sessionen, tex. rufsigt hår, snor som rinner (kan vara svårt att se genom linsen men det blänker väldigt i blixten), halsband på sned, etc. Jag tycker bara det är kul om ni är delaktiga!!

Säkerhet
Det kan ibland vara bra om man är två vuxna vid en fotografering så att en kan koncentrera sig på att påkalla uppmärksamhet och locka fram leende och den andra kan fokusera på att torka bort sagel, fånga ev. ostabila barn som inte kan sitta riktigt ordentligt osv. Det allra bästa kan ibland vara att ta med mormor/farmor som barnet inte träffar varje dag. Då brukar ett leende vara extra lätt att locka fram.

Ibland är jag full av galna ideér men kom ihåg att det är DU som bestämmer vad som känns tryggt för ditt barn. Kanske sitter ditt barn inte så stabilt att du vågar sätta det på en stol. Säkerheten går såklart alltid före men oftast räcker det att du är 1cm från barnet för att man ska kunna få en bild.

Sen ankomst
Om ni kommer för sent är det tyvärr er tid som går till spillo. Jag bokar upp en timme till varje session och oftast behöver man inte så lång tid så lite tid för sen ankomst finns det dock. 


Fotografering i studio
Barn
Små barn brukar tröttna efter c:a 20 min. Har man tur håller de ut längre men för att vara på den säkra sidan kan det vara bra att ha med lite mutor i form av godsaker eller mat! Ta gärna något som inte kladdar eller syns alldeles för mycket på fotona.

Det är roligt om du har med något personligt till barnen/familjen. I studion är det lättare att skifta mellan olika sorters rekvisita så bara ta med saker så mycket ni orkar. Jag har ju givetvis lite till låns men det är klart roligare om det är något som hör till just er familj. Här är lite förslag på vad du kan ta med:
  • Pläd/filt
  • Något att sitta i eller på (typ korg, låda, pall, bricka, kruka...möjligheterna är oändliga)
  • Klubba (gott att äta och kan bli en rolig färgklick)
  • Någon leksak (tex. en gosig nalle som kan sitta tillsammans med barnet)
  • Mössa/hatt/hårband
  • Smycken (tänk inte bara barnhalsband utan det kan vara kul med lite längre pärlhalsband oxå)
  • Blommor (levande som kan plockas sönder, eller att ha i håret tex.)
  • Bokstäver/ord (Väggord tex, bra om de kan stå själv om inte barnet kan hålla ordentligt)
  • Kläder....ja givetvis men tänk även lite utanför boxen typ ballerinakjol, hängslen, slips..
  • Skor/gummistövlar
Jag har som sagt lite rekvisita till låns tex. stol, paraply, ram, fruktlåda, zinkbalja, pläd, resväska, lådbil, gammal dockvagn, änglavingar, hårband.

Du kanske vill försöka få till ett tema-foto? (pirat, prinsessa) Det är bara fantasin som sätter gränser!!

De flesta brukar skriva att de inte vill ha "så uppställda bilder" i studio och det förstår jag men oftast brukar jag försöka börja med något lite mer "uppställt" så att man känner sig lite mer bekväm med var man ska ha händerna osv. Sen när spänningen släpper lite så får ni mer än gärna släppa loss. Lek med barnen som ni brukar, låt dem flyga, kasta upp dem i luften, ja allt vad ni brukar göra. Kramas, pussas och busa så blir det bäst bilder!!!

Vuxna
Som vuxen kan du tänka på att kameran tar bort lite make up så du behöver inte vara rädd för att översminka dig. Dock kan det se lite roligt ut om ni fotograferas i par och en av er är vinterblek och den andra sommarbrun. Men vid tex. morgongåvofotografering ska man gärna överdriva sminkningen då fotona tas i dovt ljus. Ha gärna med lite puder för att täcka över en blank panna.

Högklackade skor gör att man får snyggare hållning. Om ni inte använder skor kanske det är snyggare att vara barfota, eller enfärgade strumpor.

Om du normalt inte använder glasögon så lämna gärna dem utanför fotona. Det är alltid svårt att fotografera glasögon med blixtar.

Fotografering utomhus
Även här är det är roligt om du har med något personligt till barnen/familjen. Här är lite förslag på vad du kan ta med:

·         Boll
·         Trampebil
·         Strandsaker
·         Såpbubblor
·         Bokstäver/ord
·         Kritor till asfalt

Som sagt, bara fantasin sätter gränser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar